Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

Livetranskodering

Livetranskodering är det bästa som hänt dina livestreams! 

Det är superenkelt att använda utan några extra inställningar och gör att alla tittare kan se livesändningen med bästa möjliga kvalitet.

Varför ska man ha livetranskodering?

När du livesänder som vanligt med Streamio, dvs utan livetranskodering, så rekommenderar vi att man sänder med en upplösning på 720p i 2500 kbps. Anledningen till att man inte vill sända med för hög upplösning och bitrate är att man riskerar att vissa tittare med lite sämre uppkoppling kan få en undermålig sändning som hackar och buffrar. 

Om du istället livesänder med livetranskodering så kan du gå upp till en upplösning på 1080p i 6000 kbps, eller ännu högre. Livetranskoderingen kommer automatiskt bearbeta om denna till ett antal olika strömmar i anpassade kvaliteter. 

För tittare så kommer spelaren sedan att välja vilken ström som är bäst anpassad för enheten och uppkopplingen som används. Så den tittare som sitter på en snabb uppkoppling kommer automatiskt att se den bästa kvaliteten, medan en annan tittare som sitter och tittar på en halvbra mobiluppkoppling får en lägre upplösning – men utan att sändningen hackar eller buffrar. Hade man sänt med den högre upplösningen utan livetranskodering, så hade tittarna med den sämre uppkopplingen antagligen fått en sändning som fungerat dåligt. 

Lär dig mer om livetranskodering & automatisk anpassning

Livetranskodering

Livetranskodering är en teknik där man sänder en ström i hög kvalitet som automatiskt bearbetas till ett antal strömmar i lägre kvalitet. Alla strömmar görs sedan tillgängliga för tittaren.

Automatisk anpassning

För tittaren är det spelaren som automatiskt väljer den nivå som användarens enhet och uppkoppling klarar av. Det kan variera över tid, och användaren kan ändra manuellt. Detta kallas ibland ABR (adaptive bitrate streaming).

Fördelar

Med livetranskodering och ABR kan man enkelt skicka en stream till Streamio som anpassas så att alla kan ta emot den. Idealiskt när man vill kunna gå upp i kvalitet för innehåll som kräver lite mer.

Hur gör jag för att livesända med livetranskodering?

Efter att du beställt tjänsten och vi har aktiverat livetranskodering på ditt Streamio-konto så har du allt som behövs. Det enda du nu behöver tänka på är att du måste sända med en upplösning på 1080p samt en bitrate på 6000 kbps. Här kan du läsa mer om våra rekommenderade inställningar för livesändningar, både med och utan livetranskodering. Under status på live-fliken kan du alltid se om sändningen livetranskoderas eller ej.

Streamios tjänst för livestranskodering kan beställas både som ett permanent tillägg och för specfika event om man inte använder det regelbundet.

Vad kostar livetranskodering?

Livetranskodering är en tilläggstjänst som går att lägga till alla befintliga Streamio-konton. Man kan antingen köpa tjänsten månadsvis för 490 kr/mån (debiteras årsvis) eller för ett enstaka event (30 dagar) för 990 kr. Har du ett Enterprise-paket med tre Streamio-konton så blir kostnaden 1200 kr/mån om du vill ha livetranskodering för alla tre konton. Om du har ett Pro-paket med tio Streamio-konton så blir istället kostnaden 3000 kr/mån för livestranskodering för alla tio konton. Kom igång genom att skicka ett meddelande till oss här eller beställ själv på my.rackfish.com.

Hur fungerar  adaptiv streaming?

Livetranskodering är tjänsten som tar en inkommande videoström och anpassar den till ett antal andra kvaliteter. Dessa kallas ibland för en ABR-stege, eller enkoderings-stege. Varje ström i enkoderingsstegen är uppdelad i olika segment (chunks) där varje segment brukar vara kring 10 sekunder. 

Användarens videospelare börjar med att ladda ner ett manifest. I detta manifest beskrivs vilka strömmar som finns tillgängliga, från denna lista kan spelaren börja spela – ofta i en liten lägre kvalitet för att sedan växla upp i kvalitet. Om spelaren får problem med en högre kvalitet (på särskilt mobila nät är det vanligt att bandbredden varierar) så kan den också gå ner för att säkerställa bra uppspelning.