Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

Liveproduktion – 5 steg till tittaren

Hur skapas en streamad liveproduktion?

1.
Produktion

En liveproduktion skapas av en person eller ett team, med en mobiltelefon eller professionell utrustning. Läs mer nedan under "Liveproduktion"

2.
Ingestion

För att nå ut måste man först enkodera videon för att sedan skicka upp till en Videoplattform som Streamio - Längre ner berättar vi mer om detta under "ingestion och enkodering"

3.
OVP

Streamio är en OVP - Online Video Plattform som erbjuder komplett hantering av video on demand och livestream - läs mer nedan om vad det innebär.

4.
CDN

Global leverans - Vi använder Rackfish CDN med noder runt om i världen för att se till att alla kan se din liveproduktion! Läs mer om hur det fungerar nedan under "Leverans och CDN"

5.
Videospelare

Videospelaren är hörnstenen för hela liveproduktionen. Det är här tittarna möter filmen så att säga. En bra videospelare är därför viktigt och vad den gör kan du läsa mer om nedan under "videospelaren"

Lär dig mer om liveproduktioner:

liveproduktion streaming

En liveproduktion består av en kedja händelser från det som filmas till att det faktiskt når tittaren. Här går vi igenom delarna i en liveproduktion i mer detalj än ovan!

Allt börjar med produktionen av video. Detta är ett otroligt brett område och kan se ut på väldigt många olika sätt.

Många liveproduktioner idag sker med en vanlig mobiltelefon och i andra sammanhang är det flera kameror och ett hel produktionsteam som arbetar med att skapa videoinnnehållet

Det här steget lämnar vi med varm hjärta till våra kunder eller de produktionsbolag vi arbetar med – det är i nästa steg Streamio Live, Rackfish Live eller Rackfish Ultra-low-latency först blir inblandat!

På Rackfish blogg finns en artikel om erfarenhet från liveproduktioner av event från runt om i världen – skumma gärna punkterna under ”Att tänka på”. Läs mer här!

Den producerade videon behöver skickas in i våra system – vi kallar det ofta ”ingestion”.

Ur ett produktionsperspektiv är det två delar som är inblandade här – hur mycket man ser av det beror på vilken typ av produktion man gör.

Enkodering

Video direkt ur en modern kamera är inte användbar online, den är för stor och har som regel fel format. Den måste anpassas för onlinedistribution. I enkoderingen väljer man:

Upplösning på filmen som ska skickas upp (exempelvis 720p, 1080p, 4K).

Codec – hur filmen skall komprimeras, där H.264 är den pålitliga standarden för bild och AVC för ljud)

Komprimering – hur mycket data som skall skickas till videoplattformen, ofta väljer man här bara bitrate. På Streamio rekommenderar vi att inte skicka högre än 3000kbps, medan på Rackfish Live finns ingen sådan begränsning.

Format – Videomaterialet skall packas in i någonting och där väljer man ett format, eller en  container. Det format som används mest idagsläget är RTMP.

Ingestion

När inställningarna är klara ska man skicka iväg det hela. Det är där man ställer in Serverinställningar som oftast består av ett servernamn med variabler och en nyckel. Vissa system kräver även inloggning.

I praktiken

Om man streamar med mobiltelefon och använder Larix Broadcaster (vår rekommendation) eller Wowza Gocoder så får man allt detta inställt automatiskt när man skickar ut inställningsmailet eller scannar QR-koden.

I andra system är det oftast förvalt att använda de rätta inställningarna – det man behöver göra är att tala om servernamn och nyckel. Det finns många förslag på inställningar i Streamios support och de vanligaste ligger som knappar i Streamio Live.

Om du kör med Streamio Live är det viktigt att dubbelkolla att det inte blir för hög bitrate, 3000 är max!

Din videoplattform, tar sedan emot den inkommande strömmen, anpassar den, spelar in den (om man valt det) och skickar sedan vidare den för distribution. I videoplattformen håller man även koll på förbrukning och antalet tittare.

 

Inspelning

Om man använder inspelning i videoplattformen brukar vi alltid rekommendera att man gör en lokal inspelning också, ifall materialet är viktigt. Detta är av två skäl – dels kan plattformen inte spela in med bättre kvalitet än den får ta emot, så det kan vara bra att ha en högre kvalitet sparad lokalt. Dels är det mycket större risk för en störning och rent av förstörd film, när video skall skickas över nätet och spelas in, vilket oftast involverar flera servrar.

Videospelare

Videospelaren är oftast en del av videoplattformen och det är den man använder för att publicera liveströmmen. I Streamio kan man använda videospelaren direkt på vilken webbsida man vill genom att bara klistra in antingen inbäddningskoden eller direklänken. Det går också att publicera till Streamio Play, och välja exakt vilka kanaler som skall visa liveströmmen.

En smart funktion för Streamios Kanaler är att den spelar in automatiskt. Om man sänder till en kanal så kan man automatiskt se till att inspelningarna hamnar i rätt kanal också!

När strömmen sen skickas ut för leverans så görs ytterligare anpassningar. Den inkommande strömmen (H.264 i RTMP) skall anpassas till ett format som även webbläsare och mobiltelefoner förstår. Det nya formatet blir i Streamio H.264 i HLS som är en packetering som fungerar i det närmaste överallt.

På vägen så sker alltså konverteringen till HLS vilket innebär att strömmen delas upp i små paket och det skapas en ”meny” som kallas för manifest där alla delar som hör till strömmen anges. Detta manifest är det som videospelaren hämtar och får veta vilka filmdelar den behöver.

CDN

Själva distributionen läggs ut på vårt CDN (Content Deliver Network) som i praktiken är en hel massa servrar spridda i drygt 40 länder över världen. Dessa servrar mellanlagrar liveströmmen så att alla tittare har materialet nära till hands. Det gör också att inte alla tittare ansluter till en server som skall hantera tusentals samtidiga tittare – utan tittare fördelas på CDN-noderna och de ansluter i sin tur tillbaka till Streamio.

Det en besökare ser är oftast bara videospelare som är inbäddad i en webbsida, i Streamios kanaler eller som man bara skickar ut en kortlänk till.

Vår videospelare är en modern spelare som fungerar överallt och stödjer det mest såsom anpassad tillgänlighet, Live-streaming och on-demand, mobiltelefoner med mera.

När en tittare öppnar videospelaren, oavsett var den ligger publicerad så gör den flera saker – den ansluter till Streamio, hämtar manifestet, blir hänvisad till den mest närliggande noden i CDNet som har ledig kapacitet och hämtar streamen därifrån.

 

Har du några frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig!