Publicera video i WordPress

Hur publicerar man video i WordPress?

Det är jättelätt att publicera video från Streamio i WordPress.

Här går vi genom de vanligaste sätten att göra det på. Det fungerar både för videor man laddat upp till Streamio och för Livestreaming av exempelvis Webinar.

Olika sätt att publicera

Med Streamio kortlänkar

Det absolut enklaste sättet är att bädda in Streamios kortlänkar. Du behöver bara kopiera en videos kortlänk och klistra in den i WordPress editor. Dessa fungerar i många olika CMS-system eftersom länkarna har så kallad oEmbed-information i sig. Så enkelt är det!

Zight Recording 2025-01-24 at 01.01.40 PM

Streamios iFrame i WordPress

Att använda iFrame är inte längre nödvändigt i WordPress, men fungerar utmärkt med ”Custom HTML” om man vill ha den kontrollen. Lägg till ett Custom HTML-block genom att skriva /htm och välj Custom HTML i drop-down-menyn. Klistra sedan in din iFramekod och växla till Preview.

Zight Recording 2025-01-24 at 01.17.16 PM

Elementor i WordPress

Video-element

Elementors videoelement är mycket begränsande och stödjer bara ett fåtal videoplattformar. Det är en begränsning i Elementor som inte stödjer exempelvis oEmbed för sitt videoobjekt. Detta har några nackdelar vi beskrivit nedan, därför rekommenderar vi HTML-elementet.

Gör så här:

Det går fortfarande att använda videoelement genom att klistra in en direktlänk från Streamio.

  • Hämta direktlänk i lämpligt format från fliken ”Avancerat” på videon i Streamio (bara att kopiera).
  • Skapa ett video-element i Elementor och välj ”self hosted” samt ”external URL” och klistra in Streamio-filen där.

Zight Recording 2025-01-24 at 01.54.30 PM

Att använda videoelement i Elementor har följande nackdelar:

  • Tittarna får bara tillgång till en kvalitet på videon.
  • Avancerade funktioner i Streamios spelare, såsom textning eller kapitel, stöds inte i HTML5-spelaren som Elementor då använder.

HTML-element

Med Elementors HTML-element går det att klistra in Streamio och använda Streamios egen videospelare som stödjer många fler funktioner än HTML5-spelaren (tillgänglighet såsom textning, kapitel, hastighet och mycket mer).

Gör så här:

Kopiera bara in Streamio iFrame-kod i ett HTML-objekt, så är du klar!

Zight Recording 2025-01-24 at 01.57.40 PM

WordPress mediabibliotek eller Streamio?

Att använda Streamio istället för att lagra videor direkt i WordPress mediabibliotek har många fördelar och vi rekommenderar inte att man lagrar video direkt i mediebiblioteket i WordPress.

Snabbare

  • Webbläsaren slipper ladda hem videon utan kan ”streama” den direkt från Streamio, vilket är snabbare och bättre med mindre pauser för buffring.
  • Det går snabbare att ”hoppa i videon” för den som exempelvis vill klicka sig långt fram i videon, eftersom streaming kan återupptas från en viss plats utan att hela filmen är nedladdad.

Bättre

  • Streamio anpassar videor så att dessa spelas i en storlek som är lagom för tittaren. Det gör att tittare med dålig prestanda får en bra upplevelse. I normalfallet får alla samma video via mediebiblioteket.
  • Med streaming hämtas video baserat på tittarens anslutning och enhet och i takt med att man tittar. Mediabiblioteksfilmer laddas ofta ner i sin helhet även om tittaren lämnat vilket kostar bandbredd.
  • Videofiler är stora och även om de ryms i ett webbhotellskonto så kan datatrafiken på kontot ta slut och kräva uppdateringar.

Mer flexibelt

  • Samma video, eller livestream, kan enkelt publiceras på fler sätt (exempel i nyhetsbrev) och från Streamio kan kan man skicka ut kortlänkar, publicera QR-koder och publicera till andra plattformar också.
  • Samma video kan publiceras på flera webbplatser och byter man webbplats så kan man enkelt flytta innehållet till den nya webben.