Undertexter till kommunfullmäktige

undertexter till kommunfullmäktigeVad gäller för undertexter till kommunfullmäktige? 

En livesändning får ligga publicerad  i maximalt två veckor innan Webbdirektivet kräver att den skall förses med undertexter. Ska man därför radera fullmäktigesändningar efter två veckor, lägga resurser på att manuellt texta åtskilliga timmar av material eller ska man överträffa kraven och lägga ut undertexter redan samma dag? 

Webbdirektivet undantar direktsändningar från krav på textning, men som regel gör man ju sändningen tillgänglig för tittare som inspelad video-on-demand för att göra det möjligt att titta när det passar. Då gäller dock lagen och innehållet skall textas skyndsamt. Det finns fyra vanliga sätt att hantera detta:

1. Direkttextning / Livetextning

Här får man text redan till livesändningen – vilket är väldigt bra. En nackdel är dock att kostnaden för direkttextning brukar vara hög. Kostnaden kan därför vara svårmotiverad, särskilt för små organisationer som kanske bara har en handfull tittare och där texten kanske inte ens används av någon. En annan nackdel är kvaliteten på direkttextade möten som oftast blir av väsentligt lägre kvalitet jämfört med när man textar i efterhand.

2. Radering av materialet inom två veckor

Här följer man förvisso reglerna – men utan att öka tillgängligheten alls. Lagligt men dåligt! Dessutom har man offentliggjort materialet under två veckor när faktiskt inte alla har möjlighet att ta del av det. Självklart ska man ha undertexter till kommunfullmäktige!

3. Undertexta video

Att själv manuellt skapa undertexter till så långa videor som fullmäktige är en mycket tidsödande uppgift. Alternativet vid manuell textning är att leja ut arbetet, men då det rör sig om långa videor så brukar det bli väldigt kostsamt. Fördelarna är att det blir en mycket hög kvalitet på texterna, nackdelarna är således de höga kostnaderna samt tidsåtgången.

4. Automatiska undertexter

På många sätt det bästa alternativet! Med automatiskt skapade undertexter kan man ha en färdigtextad video tillgänglig snabbt efter att sändningen är avslutad. Ett tretimmarsmöte är färdigt på cirka en och en halv timme! Det är också kostnadseffektivt – avsevärt billigare än både manuell textning eller direkttextning och innehållet i hela mötet blir sökbart. Nackdelen är dock att textningen, även om den blir bättre och bättre hela tiden, inte håller samma kvalitet som manuellt textade videor. Det går dock att enkelt och snabbt rätta de värsta felen i en automatisk textning och höja kvaliteten rejält.

Sammanfattningsvis

Textning är ett krav och radering efter två veckor är en ful-lösning. Streamio erbjuder integration med textningsmotorer där man både kan beställa snabb automat-textning och manuell textning, allt efter behov. När mer och mer innehåll blir baserat på video och kostnaderna för kommunikation går upp gäller det att göra avvägningar baserat på innehållet, hur många som tittar och vilka man vänder sig till – detta utan att tumma på tillgängligheten. Lösningar som är tillräckligt bra gör att man kan fortsätta kommunicera med video på ett professionellt och tillgängligt sätt med undertexter till kommunfullmäktige.

Har du några frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig!